Life is short. Eat dessert first.

Ik ben gek op alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft. Ik kan uren door kookboeken bladeren op zoek naar nieuwe recepten – die ik negen van de tien keer niet maak –  en ik kan opeens een middag kwijt zijn doordat ik me weer heb verloren in de food photography feeds op Instagram. En als er een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt begint zit ik al een uur van te voren klaar voor de televisie. Met iets zoets erbij natuurlijk!

Ook kan ik enorm genieten van films waarin koken en eten een grote rol speelt. Vaak zijn het feelgood films, die lekker wegkijken op een zondagmiddag met een groot stuk zelfgebakken taart ( ja, ik weet het, alweer…) en een kop thee binnen handbereik. Films die je doen watertanden, je hart laten smelten en je doen besluiten om nu echt iedere avond als een sterrenchef te gaan koken omdat de kans groot is dat je ook nog de liefde van je leven vindt.

Onderstaande films kan ik keer op keer bekijken. Heb jij ook een favoriete food film? Laat het me vooral weten in de comments!

Chocolat (2000)

In het conservatieve Franse dorpje Lansquenet heeft de tijd stilgestaan, totdat de mooie jonge Vianne Rocher en haar dochtertje in dit ingedutte plaatsje een chocolaterie opent. Ze blijkt over een magische gaven te beschikken door voor elke inwoner de juiste soort chocolade te kiezen die hun verborgen verlangens doet opleven. De conservatieve burgemeester ziet de chocolaterie echter als een bedreiging en spant de strijd aan tegen deze vernieuwing. Vivienne heeft moeite om zich staande te houden in het dorpje en het wordt er niet makkelijker op als ze Roux, de rondtrekkende zigeuner ontmoet, die Viviannes hart doet openbloeien.

Julie & Julia (2009)

Julie Powells heeft schoon genoeg van haar saaie leventje en is op zoek naar een uitdaging. Als ze het kookboek van de beroemde Amerikaanse tv-chef Julia Child onder ogen krijgt besluit ze om in een jaar alle 524 recepten te bereiden uit het beroemde kookboek van Julia Childs, en haar ervaringen publiceren op een blog. Ondertussen wordt het verhaal van Julia Child en haar man Paul verteld. Hoe ze in Parijs belanden en hoe Julia, verzot op lekker eten, zich bekwaamt in de Franse keuken.

Julie And Julia verstrengelt de levens van twee vrouwen die, hoewel gescheiden door tijd en ruimte,  ontdekken dat met  passie, doorzettingsvermogen en boter alles mogelijk is.

Chef (2014)

Chef Casper besluit op te stappen bij een prominent restaurant na een conflict met de commerciële restauranteigenaar. Hij vertrekt naar Miami, waar hij een foodtruck opent met hulp van zijn ex-vrouw, zijn beste vriend en zijn zoon. Hiermee hoopt hij niet alleen zijn initiële passie voor koken terug te vinden, maar ook zijn levenslust.

The Hundred-Foot Journey (2014)

Het Indiaanse gezin Kadam verhuist naar een klein plaatsje in Zuid-Frankrijk om een Indiaas restaurant te openen. De eigenaresse van het lokale Franse restaurant protesteert tegen de opening en al snel begint er een culinaire vete. Een heerlijke komisch feelgood drama waarin culturen botsen, romances opbloeien en een jonge kok zijn dromen najaagt.

No Reservations (2007)

Chef-kok Kate Armstrong leeft haar leven zoals ze haar keuken runt in een trendy restaurant in Manhattan; zonder flauwekul. Haar werkwijze is zowel charmant als intimiderend voor de mensen om haar heen. Kate coördineert op drukke avonden zonder moeite honderden maaltijden en haar gerechten zijn altijd perfect bereid. Maar Kate’s perfectionistische aard wordt op de proef gesteld wanneer ze plotseling voogd wordt voor haar tienjarige nichtje Zoë en daarbij moet wedijveren met de nieuwe souschef Nick Palmer, die haar absolute tegenpool is. 

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer films over eten. Denk aan Like Water for Chocolate (1992), Ratatouille (2007) of Babette’s Feast (1987).

Veel kijkplezier!

Write A Comment