Meet me in Paris…

Parijs staat al van oudsher bekend als de stad van de liefde en dat is zeker niet overdreven. Want wat is er heerlijker dan met je geliefde hand in hand door de pittoreske straatjes van de stad te slenteren,  in de avond uitkijkend over de Seine waar de lichten van de stad het water een magische aanblik geeft of uren te dineren in zo’n schattige bistro?

Dit kan alleen maar in Parijs, maar hoe heeft Parijs deze eervolle titel gekregen?

Het begon in de negentiende eeuw.

Parijs stond, vooral in de negentiende eeuw, bekend als een stad waar veel te beleven viel. Rijke mannen gingen naar Parijs om ‘ondeugend’ te zijn. Ze bezochten shows met schaars geklede dames en hadden naast hun eigen vrouw vaak ook nog een minnares. En als de zon onderging, was het tijd voor het ‘absint uurtje’. De vrouwen van de nacht gingen de straat op, op zoek naar cliënten die ze vonden op de terrassen van de café’s en in cabarets zoals de Folies Bergère en Moulin Rouge. Deze courtisanes waren de luxe prostituees van het negentiende-eeuws Parijs. Het waren sterke, zelfstandige vrouwen die zelf bepaalden met wie zij het bed deelden en de hoge heren schonken deze dames maar al te graag hun rijkdom in de vorm van juwelen, japonnen, kunst en prachtige appartementen.

Schrijvers en kunstenaars.

Schrijvers en kunstenaars van over de hele wereld trokken eind negentiende eeuw massaal naar Parijs. De belle époque periode zorgde ervoor dat een levensstijl waarin vrijheid, cultuur en schoonheid een norm werd. Parijs werd de culturele hoofdstad van Europa, er waren goede kunstopleidingen en iedereen die ertoe deed vertrok naar de stad. Er hing een zweem van romantiek rond deze kunstenaars waar iedereen bij wilde horen.

Parijzenaars zijn een charmant volk.

Parijzenaars kunnen erg charmant zijn. De mannen kleden zich goed, houden graag de deur voor je open, ze zijn welgemanierd en kunnen heel goed flirten!  En dan de vrouwen. Parisiennes stralen dat je ne sais quoi gevoel uit dat je nergens anders ter wereld vindt.

La vie est le fleur dont l’amour est le miel – Victor Hugo

De Franse taal is betoverend.

Ohhh, die zangerige, poëtische Franse taal. Ieder woord klinkt als muziek in de oren. Want zeg nou zelf, je t’aime klinkt toch veel beter dan ik hou van jou? En ook al begrijp je de Franse taal niet, Franse chansons komen altijd recht je hart binnen.

De liefde voor eten.

Van iedere maaltijd wordt een feestje gemaakt. Of je nu een heerlijk zoet ontbijt hebt met croissants en confituur, een uitgebreide lunch op een terras of een romantisch diner ergens in een achterafstraatje, In Parijs neemt men de tijd om te genieten van het eten en het gezelschap. En wat dacht je van al die prachtige gebakjes die iedere dag weer mooi uitgestald staan in de etalages? Daar smelt je hart toch van?

Maar laten we vooral ook de stad zelf niet vergeten. De prachtige architectuur die je een prinses doet voelen. De hobbelige keitjes die glanzen in de ochtendzon, de heerlijke geuren die uit de hele dag  uit de boulangeries drijven om je te verleiden, de straatmuzikanten, de vele musea die je terugbrengen in de tijd, de prachtig onderhouden tuinen en bruggen… zucht. Ja, Parijs mag met recht de stad van de liefde genoemd worden.

Op zoek naar mooie romantische plekken in Parijs? Lees dan mijn blog de meest romantische plekken in Parijs.

Write A Comment