Life is better when you eat carrot cake.

Carrot cake… wie houdt er niet van? Ik ben gek op carrot cake en ben daarnaast dol op madeleines. De prachtige vorm van de cakejes maakt me altijd zo blij. Dus heb ik een recept gemaakt voor carrot cake madeleines. Want naast lekker, zijn madeleines ook zóóó Parisian.

Omdat ik het lekker vind om de madeleine ergens in de dippen, heb ik er ook een frisse citroen dip bijgemaakt. Nu nog een lekkere kop thee erbij, een goed boek en mij hoor je de komende uren niet meer.

Wat je nodig hebt voor de cakejes? (Die trouwens ook nog eens vegan zijn)

Ingrediënten voor de madeleines:

1 cup patentbloem
1/3 cup lichtbruine suiker
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
een flink snufje zout
1/2 cup amandelmelk

1/3 cup olijfolie (mild)
1 theelepel vanille extract
1 theelepel appelcider azijn

ongeveer een 1/2 cup geraspte wortel

Ingrediënten voor de citroen dip:

2 grote biologische citroenen
1/2 cup citroensap

1/2 cup kristalsuiker
1 eetlepel maizena

Bereiding:

  • Doe de patentbloem, het bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout in een kom en roer het goed door. Voeg daarna de suiker toe en zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  • Doe in een andere kom alle natte ingrediënten: amandelmelk, olijfolie, appelcider azijn en het vanille extract en mix het goed door elkaar. 
  • Voeg het natte mengsel door het droge mengsel heen en meng het goed, maar overmix het niet. Voeg daarna de geraspte wortels toe. Als alle ingrediënten goed gemengd zijn, laat het deeg dan voor ongeveer twee uur in de koelkast rusten.
  • Zet een kwartiertje voordat het deeg uit de koelkast mag, de oven aan op 180 graden.
  • Vet de madeleine vorm goed in met olie. Heb je een siliconen vorm, dan hoeft dat natuurlijk niet.
  • Vul de vormpjes voor 3/4 vol. Laat de randen vrij. 
  • Zet de madeleines in de oven en bak ze in ongeveer 14 minuten gaar.
  • Ondertussen maak je de citroen dip. Doe de rasp van 1 citroen en het citroensap in een vuurvast pannetje. Voeg de suiker en de maizena erbij en roer totdat het mengsel begint te koken. 
  • Als het kookt, zet het vuur dan lager en roer het nog een paar minuten door tot je de voor jou  juiste dikte hebt.
  • Schenk de citroen dip in een leuk bakje, en zet het bij de madeleines. Dippen maar!

Vind je het lastig om met cups te werken? Op deze calculator site kun je makkelijk alles omzetten naar grammen. En er zijn overal maatpannetjes in cups te koop. Super handig! Je vindt ze o.a. bij Dille en Kamille.

Write A Comment