With enough butter, anything is good. – Julia child

De Franse patisserie, wat een uitvinding is dat! Als ik in Parijs langs een patisserie loop, moet ik me beheersen om mijn neus niet tegen de etalageruit te drukken en me te vergapen aan al die mooie taartjes, gebakjes en koekjes. Mijn ’taartjes eten grafiek’ schiet altijd flink uit als ik daar ben. Maar naast dat ik gek ben op de smaken van de Franse patisserie, kan ik ook erg genieten van hoe de taartjes gepresenteerd worden. Ik denk echt dat er nergens ter wereld elegantere pastries bestaan dan in Frankrijk.

Paris Brest.

De eerste keer dat ik in Parijs een Paris Best at, werd ik even stil. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar o, wat was ik verrast, ik genoot van ieder hapje dat wegsmolt op mijn tong. Een Paris Brest is een gebakje gemaakt van soezendeeg, gevuld met romige praline-mousseline en besprenkeld met amandelschaafsel. Het gebakje stamt uit 1910 en is sinds die tijd ontzettend populair, en terecht!

Éclair.

Er is geen veelzijdiger gebakje als de éclair. Als je door het raam van een patisserie kijkt, vallen ze direct op. Rij aan rij liggen ze in allerlei kleuren en smaken op je te wachten. En probeer zo’n langwerpig taartje dan maar eens te weerstaan, er zit namelijk altijd een smaak tussen die je doet watertanden. Chocolade, koffie, pistache, salted caramel, aardbei, er zit altijd wel éclair tussen die je niet kunt weerstaan.

Mont Blanc.

De Mont Blanc, zucht… Dit gebakje is ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw door de pastry chefs van Angelina en het recept is sindsdien niet meer veranderd. Het is dan ook niet voor niets Angelina’s meest beroemde gebakje. Het bestaat uit een bodem van merengue, met daar bovenop een zacht geslagen room die omhult wordt door kastanje vermicelli. Als je bij je Mont Blanc, Angelina’s befaamde warme chocolademelk neemt, is je Angelina ervaring compleet.

Opéra.

Dit elegante gebakje is een lust voor het oog en een feest voor je smaakpapillen. Het gebakje bestaat uit laagjes amandel spongecake, gedrenkt in koffiesiroop, laagjes botercrème en daar bovenop chocolade glazuur. Oorspronkelijk staat het woord Opéra in sierlijke letters op het gebakje geschreven, maar dat komt niet altijd meer voor.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FAUCHON (@fauchon_paris)

Millefeuille.

De Millefeuille is gemaakt van laagjes bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom. Het lijkt een beetje op onze tompouce, alleen dan veel lekkerder! Zorg dat als je een Millefeuille koopt, dat je ‘m dan zo snel mogelijk op eet, het bladerdeeg is dan nog lekker knapperig en door de juiste temperatuur komen de smaken helemaal tot zijn recht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dorian Zonca (@dorian_zonca)

Macarons.

De macaron, wie kent ‘m niet? Dit elegante koekje wordt over de hele wereld aanbeden. Ondertussen in zoveel smaken verkrijgbaar dat de macaron altijd een goed idee is. In Parijs staat er iedere dag weer een rij voor winkels als LaDuree en Pierre Hermée om de lekkerste macarons te bemachtigen. Mijn favoriete macaron smaak is pistache en citroen, en dat brengt ons gelijk naar het laatste gebakje.

Tartelette au citron meringée.

De tartelette (klein) of de tarte au citron meringée (groot) blijft mijn favoriete pastry. De frisheid ervan brengt me altijd terug naar het zonnige Zuid-Frankrijk waar ik als kind veel vertoefde. Niets voor niets speelt de citroen merengue een grote rol in mijn novelle De citroen op de taart. Ja, voor een citroen merengue taart mag je me ’s nachts altijd wakker maken.

Write A Comment