“There’s only one city like Paris.”

Parijs is een stad met vele gezichten. Het is de stad van de fashion, de kunst, ze maken hier de beste patisserie, gedijen goed op la révolution! en hebben natuurlijk, de liefde. En in dit alles is het Paris chic terug te zien.

Maar wat is dat Paris chic eigenlijk? Het zit ‘m in de kleine dingen. Terwijl wij in onze joggingbroek even snel de supermarkt inrennen voor een croissant op zondagochtend, gaat de Parisienne alleen naar de boulangerie als ze tiptop gekleed is. Ze weet tenslotte nooit of ze een oude minnaar tegenkomt. Lunchen tijdens het werk doet de Parijzenaar niet met meegebrachte bammetjes, nee, de lunch wordt buiten de deur genuttigd, duurt minimaal een uur en is altijd met wijn en een dessert. Ook de Parijse kunst steekt boven alles uit. Met het Louvre als grootste museum van de wereld, mag dat best chic genoemd worden. En wat betreft de revolutie: wie kent het boek, de film en de musical Les Misérables niet?

Omdat ik in Parijs tussen het schrijven door graag een beetje wil meevaren op het Paris chic, doe ik altijd iets bijzonders. De laatste keer was dat een high tea in het Ritz hotel. Want als er iets Paris chic is, dan is de Ritz het wel. Vol verwachting stapte ik binnen. Mijn jas werd aangenomen door een dame die me behandelde alsof ik hier kind aan huis was. Ze vroeg me nog net niet vroeg hoe het met mijn familie ging. Daarna bracht ze me naar de salon, waar ze zich excuseerde omdat er nog een fotoshoot aan de gang was met één van de grootste patissiers van de stad. Op een vriendelijke en elegante manier wuifde ik haar excuses weg alsof ik dit soort dingen dagelijks meemaakte. 

Toen was het tijd voor de high-tea. En om een lang verhaal kort te maken: ik werd bedolven onder de meest Instagrammable koekjes en taartjes, de thee werd geserveerd in een glazen pot waar het zich als een bloem ontvouwde en in het bestek kon ik iedere oneffenheid op mijn huid zien. Ik begon met eten, het was heerlijk… en veel. Maar omdat ik me niet wilde laten kennen, bleef ik dooreten. Zelfs toen ik eigenlijk niet meer kon, at ik nog steeds door. Niet zo chic, maar waar moet je die taartjes anders laten? Gelukkig waren de obers naast lief, ook oplettend en kreeg ik de rest van de patisserie mee in een elegante doggybag, waarbij ik de man dankbaar toeknikte. Praten kon ik namelijk niet meer. 

Maar wat een ervaring was het! Dus of het nu onder het mom is van self care, een vriendinnenuitje, research voor een nieuw boek (in mijn geval) óf je wilt je geliefde eens verrassen, dit is het adres: Hôtel Ritz – 15 Place Vendôme, 75001 Parijs.

Bon appétit!

Dit artikel is eerder verschenen bij GUSH.

Write A Comment