“Autumn shows us how beautiful it is to let things go.”

Als het winter is, wil ik lente. Als het lente is, verlang ik naar de zomer, en als september zijn intrede doet, ben ik helemaal klaar voor de herfst. Niet zo’n herfst waar je keihard natgeregend wordt als je net even ‘tussen de buien door’ naar de supermarkt fietst. Of zo’n herfst waar je van je zomeroutfit direct je winterkleding inschiet terwijl je tussenjas ongedragen in de kast blijft hangen. Nee, ik hou van zo’n herfst waar de blaadjes prachtig kleuren in de najaarszon, waar je lange wandelingen kunt maken over een paarse hei en je geniet van je eerste warme chocolademelk.

De herfst is oorspronkelijk een tijd van terugkeren naar jezelf. Eigenlijk precies wat de natuur ook doet. Je laat los wat je niet meer nodig hebt, je richt je op jezelf en luistert naar wat je echt nodig hebt. 

Niet altijd makkelijk als je na je vakantie direct weer in je dagelijkse routine vervalt. Maar niet gevreesd! Hier zijn de perfecte tips om de herfst te omarmen.

  • De dagen worden korter, de nachten worden langer. Ga mee met het ritme van de natuur. Werk ’s avonds niet te lang door. Stop als het donker wordt en maak ruimte om te ontspannen en dan het liefst in huis. Zet je telefoon op stil en pak een boek of doe een online lesje yin yoga.
  • Voed jezelf met warm voedsel. Laat salades en andere koude gerechten staan, maar ga voor pompoensoep, een stoofschotel met paddenstoelen of bak op zondag een appeltaart met veel kaneel. Alleen al van de geur word je gelukkig.
  • Ga journalen. Koop een journal en schrijf op wat je bezighoudt. Het geeft je inzicht en helderheid of je op de weg zit die je voor jezelf voor ogen hebt. Ben je blij met het leven dat je leidt? Wat zou je willen veranderen? Maak plannen voor de lente wanneer we weer langzaam uit onze cocon kruipen. Een journal geeft je niet alleen inzicht in je leven, maar het stimuleert ook je creativiteit.
  • En heb je het gevoel dat dit niet genoeg is en wil je echt meer buitenshuis zijn, start met een cursus. In het najaar beginnen talloze nieuwe opleidingen, leer bijvoorbeeld een nieuwe taal voor een volgende vakantie, ga schilderen of doe een Barista workshop. Voor je het weet worden de dagen weer langer en ben je een stuk wijzer dan je al was. 


En ik? Ik ga lekker de herfst induiken. Ik ga taarten leren bakken, meer boeken lezen in plaats van Netflixen, wandelen door de bossen en als de winter zich dan aandient, verlang ik stiekem weer naar de lente. 

Dit artikel is eerder verschenen bij GUSH.

Write A Comment