Paris is not a city; it’s a world. – King Francis

Parijs is natuurlijk het fijnst wanneer je er een paar dagen kunt verblijven, maar hoe is het eigenlijk om een dagje Parijs te doen? Ik was er wel benieuwd naar en nam de proef op de som. Om maar direct het resultaat op tafel te gooien: Een dagje Parijs is hartstikke leuk! Je bent er echt helemaal uit en toen ik ’s avonds de voordeur achter me dichttrok, leek het wel of ik een week was weggeweest.
Of het vermoeiend was? Ja, dat zeker. Was het ’t waard om zo lang in de trein te moeten zitten? Ook.
Ik was zo enthousiast dat ik het zeker vaker ga doen.

Denk je nu, dit wil ik ook weleens ervaren, maar hoe kan ik mijn dag het best indelen en wat zijn de obstakels? Je leest hier alle antwoorden voor je beste dagje Parijs!

De reistijd.

De reistijd is best belangrijk voor een dagje op en neer naar de stad van de liefde. Met de Eurostar ben je er vanaf Amsterdam in ongeveer 3,5 uur, vanaf Rotterdam in 3 uur. Antwerpen en Brussel zijn een stuk dichterbij, dus mocht je in België wonen dan doe er respectievelijk 2 uur en 1 uur en 22 minuten over.
Vergeet daarnaast ook niet te berekenen, als je niet in een van deze steden woont, wat de extra reistijd is om naar het station te komen. In de trein zit je wel lekker ontspannen en kun je uitrusten, maar ik zou zelf de reis niet langer maken dan vier uur heen en vier uur terug.

Hoe laat neem ik de trein?

Hoe laat je de trein neemt, ligt aan wat je zelf prettig vind. Je kunt al rond zes uur in de ochtend een plekje reserveren, des te vroeger ben je in Parijs, maar ben je dan nog fit aan het einde van de dag?
Ik vind het fijn om de trein pas rond acht uur te nemen, dan kan ik de ochtend rustig opstarten en ben ik einde van de dag ook nog redelijk fit. Hetzelfde geldt voor de terugweg. Kijk hoe laat je wil aankomen op je station van bestemming en hoever je dan nog moet reizen om zonder problemen thuis te komen. Ik vind het niet prettig om laat in de avond naar huis te reizen vanaf Amsterdam, dus zorg ik ervoor  uiterlijk om 22.00 uur aan te komen, waarna ik rond 22.30 uur mijn huis weer binnenstap. dat betekent dat ik de trien van het Gare du Nord rond 18.30 uur terugpak. Perfect!

In de trein.

Om tijdens je reis al direct in Parijse sferen te komen en niet pas als je in Parijs bent, is het leuk om van de treinreis ook al een feestje te maken. Als je aankomt op het station, koop warme croissantjes en een heerlijk geurende latte en je zit direct al in de juiste mood. Luister ook eens naar de gesprekken van de andere passagiers, de kans is groot dat je hier en daar al  wat Franse conversaties hoort, hoe fijn is dat?
Je kunt natuurlijk ook muziek luisteren. Ga bijvoorbeeld naar de Bestemming Parijs playlist op Spotify en luister naar oude en nieuwe chansons.
Reis je alleen, begin dan eens een praatje met diegene naast je. Ik heb er ontzettend leuke ontmoetingen aan overgehouden, en zelfs een vriendin waar ik nu al vijf jaar mee bevriend ben.

Extra tip: Let op wat je meeneemt voor onderweg, je moet er tenslotte de hele dag mee sjouwen. Laptops zou ik thuislaten, evenals een dik boek.

Je bent in Parijs!

Eindelijk! Daar ben je dan. Parijs! En nu? Wat wil je gaan bezichtigen, waar ga je lunchen of eventueel dineren? Hoe kun je het meest uit je dagje Parijs halen? Het antwoord is heel simpel: een goede voorbereiding. 
Zorg dat je van te voren weet wat voor dag je ervan wilt maken. Wordt het een cultureel dagje? Zoek dan uit welke plekken je wilt bezichtigen. Houdt het bij één groot museum of twee klein musea per dag. Maar misschien heb je wel zin in een dagje shoppen. Maak een lijstje van de winkels die je wilt bezoeken en koop de zwaarste dingen pas aan het einde van de dag. Of misschien heb je zin in een culinaire trip. Zorg dan dat je thuis al weet welke culinaire winkeltjes en eettentjes je niet wilt overslaan.

Een goede voorbereiding laat je nog meer genieten van je dag! Kom je er niet uit? Binnenkort zal ik verschillende dagjes Parijs uitwerken die je gewoon kunt overnemen.

Met deze tips, wordt je dagje Parijs vast een groot succes! Laat me vooral weten via Instagram als je een dagje Parijs hebt gedaan, ik ben reuze benieuwd hoe het je het hebt ervaren.

Bon voyage!

Write A Comment