Auteur, blogger & parttime Parisienne.

Dit is hoe ik mezelf voorstel op social media, want sinds ik een boekcontract heb gekregen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff (afgekort LS Amsterdam) en mijn tweede boek binnenkort uitkomt, mag ik me van mezelf auteur noemen. Ik stop al mijn tijd in schrijven en geniet van ieder moment. Ho stop! Dat is niet helemaal waar, ik zit ook weleens bijna huilend boven een hoofdstuk, ervan overtuigd dat het nooit meer goed komt.

Hoe dat schrijver worden is ontstaan? Laat ik beginnen bij het begin: ik ben Mirjam Mieserius, geboren en getogen in Rotterdam, maar ik woon al meer dan twintig jaar in Hilversum. Na een mislukte theateropleiding (te weinig talent) en tientallen baantjes, kwam ik uiteindelijk terecht in de filmwereld. Ik werkte in de productie en las daardoor tientallen filmscripts wat me steeds meer deed verlangen om zelf ook te gaan schrijven. Een dagboek hield ik al jaren bij, en ik maak voor iedere gelegenheid een lijstje, maar verder ging mijn schrijfervaring niet. Ideeën had ik wel, dus besloot ik deze op te gaan schrijven. Wel in de vorm van een scenario, want een boek schrijven… dat kon ik nooit!
Maar natuurlijk weet je dat pas als je het geprobeerd hebt, want nadat ik een scenario had geschreven over drie vrouwen in Parijs, dwong mijn gevoel mij ertoe om ook eens na te gaan denken over een boek. En omdat ik altijd mijn intuïtie volg, no matter what, ben ik gaan schrijven wat resulteerde tot de roman Bestemming Parijs.

Het balletje ging pas echt rollen toen de Zin in Feelgood schrijfwedstrijd op mijn pad kwam. Ik begon te schrijven – ik had nog drieënhalve week voor de deadline – en na de long- en de shortlist overleefd te hebben, won ik tot mijn grote verbazing de wedstrijd. Hoe cool was dat!
En om een lang verhaal kort te maken: toen ik Hedda (uitgever) en Rianne (redacteur) van LS Amsterdam had gevraagd of ze mijn boek Bestemming Parijs wilden lezen, kreeg ik al snel van hen te horen dat ze dit verhaal ook onder hun vleugels wilden nemen, en niet alleen dat… ik mocht er ook een serie van maken!

‘En hoe zit dat nu met dat parttime Parisienne zijn?’ hoor ik je denken. Wel, als je een boek schrijft dat zich afspeelt in Parijs, dan moet je daar natuurlijk ook veel tijd doorbrengen, dus probeer ik – hoe luxe – in ieder geval daar een maand of twee (of drie) per jaar door te brengen.

Dus als mensen vragen of ik mijn droom leef… Ja, ik leef zeker mijn droom en dat is heerlijk, reuze spannend en ontzettend genieten. Ik kan het iedereen aanraden.

 

Op zoek naar meer weetjes? Klik hier.